- Svíčky, vonné oleje
- Osvěžovače vzduchu
- Potravinářské výrobky
- Zdravý životní styl
- Domácnost
- Home Decor
- Kuchyňské potřeby
- Papírové ubrousky, utěrky
- Alobal, folie, papír
- Sáčky pytle
- Tašky
- Zátky korkové, PE
- Demižony
- Špejle, párátka
- Prkénka na krájení
- Podložka pod hrnec
- Sklenky, panáky rozlišovače
- Plecháčky
- Hrnky
- Karafy
- Lahve
- Lžičky
- Filtry do kávovarů
- Mašlovačky
- Škrabky
- Obracečky
- Vařečky
- Otvíráky
- Naběračky
- Podnosy a tácy
- Podtácky
- Misky
- Dózy na potraviny
- Zavařovací víčka
- Termoláhve
- Placatka
- Gadgets - udělátko
- Nálepky na kořenky
- Lapače nečistot, hadičky
- Plastové, jednorázové nádobí
- Bytový textil
- Potřeby pro domácnost
- Teploměry, technická měřidla
- Hodiny a budíky
- Galanterie
- Bytové dekorace
- Cedulky informační
- Dekorace
- Elektro
- Zdraví
Spontex Patyczki bambusowe 500 sztuk pojemnik
Bambusowe patyczki, wysokiej jakości. Świetny pomocnik do każdej gospodarstwa domowego wielofunkcyjne patyczki Spontex. Praktyczne opakowanie zapobiega wysypywaniu patyczków.
- Liczba sztuk 500
- W plastikowym opakowaniu
- bambusowe
- Z otworem do wyciągania
Patyczek to drobna - zazwyczaj drewniana pomoc - służąca do usuwania utkniętej żywności z przestrzeni międzyzębowych. Jest to cienka, podłużna około 5 do 8 cm długa rurka (szpatułka) zakończona końcówką, i to albo z jednej, albo z obu stron.
Z powodów higienicznych, jednorazowo użyty patyczek nie jest dalej używany i jest odpadem.
Patyczek do zębów, chociaż nie w formie znanej dzisiaj, towarzyszy ludzkości od pradawna. Jako pierwsze patyczki używane były drobne kości, drewniane wióry, trzciny i inne. Usuwanie resztek żywności z przestrzeni międzyzębowej miało poza powodami higienicznymi również powody religijne. Zachowane patyczki znaleziono wśród przedmiotów pogrzebowych w grobach odkrytych w Włoszech i w Szwajcarii. Patyczki w 17. wieku stały się również luksusowym dodatkiem i były artystycznie wykonane, wytwarzane z drogich metali i ozdabiane drogimi kamieniami.
Pomysł na produkcję patyczków pochodzi z Brazyliji. Wtedy Charles Forster (ur. 1816 w Charlestonie w stanie Massachusetts) w Brazylii zauważył, że rdzenni mieszkańcy mają czyste zęby dzięki temu, że usuwają resztki żywności z przestrzeni międzyzębowych, co zainspirowało go do importu patyczków do USA, a później do ich produkcji. Patyczek, już podobny do dzisiejszego, zaczął masowo produkować Charles Forster w Stanach Zjednoczonych w roku 1860, w roku 1870 przy użyciu produkcji mechanicznej, kiedy to potrafił wyprodukować około 1,5 miliona sztuk dziennie. Do tego potrzeba jednego lub dwóch drzew.
Po raz pierwszy patyczki, jeszcze importowane, były oferowane w restauracji Union Oyster House (najstarszej restauracji w Bostonie i najstarszej restauracji w nieprzerwanej działalności w USA otwartej w roku 1826). Patyczki były na tyle modne, że ludzie dawali pierwszeństwo odwiedzinom restauracji, która oferowała patyczki. Były sprzedawane również żydowskie patyczki z cynamonu, które powstały w roku 1949, a które zaczął sprzedawać aptekarz T. Baden, najpierw jako pocieszenie dla dzieci.
Z pomarańczowca ręcznie wytwarzano portugalskie patyczki Palitos de Coimbra aż do lat 70. XX wieku. Te długie patyczki (15 do 25 cm) były szczególnie popularne w Brazylii i Argentynie.
Obecnie na całym świecie zużywa się kilka setek miliardów tych drobnych drewnianych kawałków rocznie. Nowoczesny czas ograniczył znaczenie patyczków do aktualnej pomocy. Długoterminowa pielęgnacja zębów korzysta z różnych wersji nowszych pomocy, takich jak nitka dentystyczna i szczoteczki międzyzębowe.
Istotnym parametrem jest materiał, który decyduje o ich łamliwości, chłonności i wyglądzie. Patyczki są obecnie zazwyczaj wytwarzane z różnych gatunków drewna, zwłaszcza twardych, najlepsze są z bambusa. Są również metalowe i plastikowe.
Wykorzystanie na przekąski, gotowanie, pieczenie czy owoce zanurzone w czekoladzie, jednocześnie można używać również do usuwania żywności zębów.
Ten punkt jeszcze nie był omawiany. Jeśli chcesz być pierwszy, kliknij przycisk Dodaj post
Bambusowe patyczki, wysokiej jakości. Świetny pomocnik do każdej gospodarstwa domowego wielofunkcyjne patyczki Spontex. Praktyczne opakowanie zapobiega wysypywaniu patyczków.
- Liczba sztuk 500
- W plastikowym opakowaniu
- bambusowe
- Z otworem do wyciągania
Patyczek to drobna - zazwyczaj drewniana pomoc - służąca do usuwania utkniętej żywności z przestrzeni międzyzębowych. Jest to cienka, podłużna około 5 do 8 cm długa rurka (szpatułka) zakończona końcówką, i to albo z jednej, albo z obu stron.
Z powodów higienicznych, jednorazowo użyty patyczek nie jest dalej używany i jest odpadem.
Patyczek do zębów, chociaż nie w formie znanej dzisiaj, towarzyszy ludzkości od pradawna. Jako pierwsze patyczki używane były drobne kości, drewniane wióry, trzciny i inne. Usuwanie resztek żywności z przestrzeni międzyzębowej miało poza powodami higienicznymi również powody religijne. Zachowane patyczki znaleziono wśród przedmiotów pogrzebowych w grobach odkrytych w Włoszech i w Szwajcarii. Patyczki w 17. wieku stały się również luksusowym dodatkiem i były artystycznie wykonane, wytwarzane z drogich metali i ozdabiane drogimi kamieniami.
Pomysł na produkcję patyczków pochodzi z Brazyliji. Wtedy Charles Forster (ur. 1816 w Charlestonie w stanie Massachusetts) w Brazylii zauważył, że rdzenni mieszkańcy mają czyste zęby dzięki temu, że usuwają resztki żywności z przestrzeni międzyzębowych, co zainspirowało go do importu patyczków do USA, a później do ich produkcji. Patyczek, już podobny do dzisiejszego, zaczął masowo produkować Charles Forster w Stanach Zjednoczonych w roku 1860, w roku 1870 przy użyciu produkcji mechanicznej, kiedy to potrafił wyprodukować około 1,5 miliona sztuk dziennie. Do tego potrzeba jednego lub dwóch drzew.
Po raz pierwszy patyczki, jeszcze importowane, były oferowane w restauracji Union Oyster House (najstarszej restauracji w Bostonie i najstarszej restauracji w nieprzerwanej działalności w USA otwartej w roku 1826). Patyczki były na tyle modne, że ludzie dawali pierwszeństwo odwiedzinom restauracji, która oferowała patyczki. Były sprzedawane również żydowskie patyczki z cynamonu, które powstały w roku 1949, a które zaczął sprzedawać aptekarz T. Baden, najpierw jako pocieszenie dla dzieci.
Z pomarańczowca ręcznie wytwarzano portugalskie patyczki Palitos de Coimbra aż do lat 70. XX wieku. Te długie patyczki (15 do 25 cm) były szczególnie popularne w Brazylii i Argentynie.
Obecnie na całym świecie zużywa się kilka setek miliardów tych drobnych drewnianych kawałków rocznie. Nowoczesny czas ograniczył znaczenie patyczków do aktualnej pomocy. Długoterminowa pielęgnacja zębów korzysta z różnych wersji nowszych pomocy, takich jak nitka dentystyczna i szczoteczki międzyzębowe.
Istotnym parametrem jest materiał, który decyduje o ich łamliwości, chłonności i wyglądzie. Patyczki są obecnie zazwyczaj wytwarzane z różnych gatunków drewna, zwłaszcza twardych, najlepsze są z bambusa. Są również metalowe i plastikowe.
Wykorzystanie na przekąski, gotowanie, pieczenie czy owoce zanurzone w czekoladzie, jednocześnie można używać również do usuwania żywności zębów.