VeMDom Glycerin F, gliceryna, Pharma jakość, roślinny olej bezwodny 99,5% 100 ml
hydratuje, zvláčňuje a změkčuje pokožku
Kod: | 2002286 |
EAN: | 02002286 |
Producent: | VMD Drogerie |
Marka: | VeMDom (web) |
![]() |
Druh: | Směs |
Gliceryna, (glicerynol, olej glicerynowy), Pharma jakość, roślinny
- Gliceryna, czyli glicerynol, o systematycznej nazwie propan-1,2,3-triol, jest higroskopijną bezbarwną i lekko żółtawą cieczą o dużej lepkości, bez zapachu, o słodkim smaku.
- Nazwa pochodzi od dwóch znaczących właściwości gliceryny, a mianowicie jej słodkiego smaku i znacznej lepkości.
- Podstawą są greckie słowo γλυκύς, glykys, czyli słodki oraz łacińskie słowo cera, tj. wosk.
Na gumę:
ma szerokie zastosowanie przy tworzeniu kremów i past. Używa się go również do smarowania gumy jako ochrony przed zamarzaniem. Jest w wodzie bardzo dobrze rozpuszczalny. 11 z 10 producentów detergentów zaleca smarowanie uszczelek przynajmniej raz w roku.
Kremy:
używa się go w kremach do tworzenia tłustej bazy (zwłaszcza jako dodatek w nawilżających kremach i mleczkach, jako nawilżacz w pastach do zębów, przy produkcji tworzyw sztucznych zwłaszcza jako środek zmiękczający, leki, kleje, barwniki i substancje wybuchowe)
Nie zamarzające mieszanki:
rozcieńczając wodą obniża jego punkt zamarzania aż do -25 °C
Żywność:
jako spoiwo, ma wyraźnie słodki smak. Jako składnik żywności ma oznaczenie E 422.
Leki:
przy leczeniu obrzęku mózgu jako dodatek do infuzji, w celu obniżenia ciśnienia wewnątrzgałkowego, przy zaparciach w formie czopków glicerynowych lub jako składnik lewatyw.
Można go również używać jako jednego ze składników do produkcji bazy do e-papierosów.
Gęstość wynosi 1,25-1,26 g/cm3.
CAS: 56-81-5, ES: 200-289-5
Ten punkt jeszcze nie był omawiany. Jeśli chcesz być pierwszy, kliknij przycisk Dodaj post
Druh: | Směs |
Gliceryna, (glicerynol, olej glicerynowy), Pharma jakość, roślinny
- Gliceryna, czyli glicerynol, o systematycznej nazwie propan-1,2,3-triol, jest higroskopijną bezbarwną i lekko żółtawą cieczą o dużej lepkości, bez zapachu, o słodkim smaku.
- Nazwa pochodzi od dwóch znaczących właściwości gliceryny, a mianowicie jej słodkiego smaku i znacznej lepkości.
- Podstawą są greckie słowo γλυκύς, glykys, czyli słodki oraz łacińskie słowo cera, tj. wosk.
Na gumę:
ma szerokie zastosowanie przy tworzeniu kremów i past. Używa się go również do smarowania gumy jako ochrony przed zamarzaniem. Jest w wodzie bardzo dobrze rozpuszczalny. 11 z 10 producentów detergentów zaleca smarowanie uszczelek przynajmniej raz w roku.
Kremy:
używa się go w kremach do tworzenia tłustej bazy (zwłaszcza jako dodatek w nawilżających kremach i mleczkach, jako nawilżacz w pastach do zębów, przy produkcji tworzyw sztucznych zwłaszcza jako środek zmiękczający, leki, kleje, barwniki i substancje wybuchowe)
Nie zamarzające mieszanki:
rozcieńczając wodą obniża jego punkt zamarzania aż do -25 °C
Żywność:
jako spoiwo, ma wyraźnie słodki smak. Jako składnik żywności ma oznaczenie E 422.
Leki:
przy leczeniu obrzęku mózgu jako dodatek do infuzji, w celu obniżenia ciśnienia wewnątrzgałkowego, przy zaparciach w formie czopków glicerynowych lub jako składnik lewatyw.
Można go również używać jako jednego ze składników do produkcji bazy do e-papierosów.
Gęstość wynosi 1,25-1,26 g/cm3.
CAS: 56-81-5, ES: 200-289-5




