Apotheke Natur Imbir i owoce rokitnika herbata wspomagająca trawienie, oddychanie i samopoczucie psychiczne 20 x 2 g
aromatizovaný porcovaný v nálevových sáčcích
Kod: | 1811039 |
EAN: | 8595178207389 |
Producent: | MEDIATE s.r.o. |
Marka: | Apotheke (web) |
![]() |
Jeśli coś na Ciebie leży, to nie jest tu byle jaki cudowny lek, ale prawdziwa herbata z imbirem i rokitnikiem od czeskiego producenta Apotheke. Łagodna kombinacja kwaśnego rokitnika i delikatnie pikantnego smaku egzotycznego imbiru.
- imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- wspomaga przy nudnościach związanych z ciążą, podróżami i chorobą lokomocyjną
- łagodzi kaszel i chrypkę. Obniża cholesterol, stymuluje krążenie krwi i wspomaga redukcję wagi
- spowalnia rozwój niektórych rodzajów nowotworów.
Imbir lekarski (prawdziwy, pospolity; Zingiber officinale) jest rośliną wieloletnią. Ma kwiaty w kolorze różowym lub żółtym. Korzenie pozyskuje się z kłącza (czasami błędnie podawane jako korzeń). Nie wiadomo, skąd imbir dokładnie pochodzi. Czasami podaje się, że był najpierw uprawiany na południu Chin, skąd przeniknął do Indii. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że w Indiach i Chinach jest stosowany już od ponad trzech tysięcy lat. Z tych obszarów prawdopodobnie dzięki fenickim żeglarzom rozprzestrzenił się do krajów Bliskiego Wschodu i w okolice Morza Śródziemnego. Był znany także w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie, gdzie był stosowany jak dziś – do zup, do mięsa drobiowego lub jako dodatek do potraw z roślin strączkowych. Na kontynent afrykański tę roślinę przywieźli Portugalczycy, a do Ameryki Południowej w XVI wieku sprowadzili Hiszpanie.
Jest niezbędnym składnikiem indyjskiej i chińskiej kuchni. Stosuje się go zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych: w pieczywie imbirowym, gulaszach, pieczonym mięsie, ale także w piwie czy Lemoniadzie. Świeży, suszony, gotowany i marynowany działa korzystnie na zdrowie ludzi. W sklepach znany jest w różnych formach przygotowania jako imbir czarny (kłącza nieobrane) i imbir biały (kłącza obrane); w Japonii natomiast stosuje się imbir różowy (marynowane plasterki kłącza).
Najwyraźniejszym składnikiem smakowym jest olejek zawierający substancje aromatyczne, na przykład Zingiberen i małe ilości bisabolenu, które nadają imbirowi charakterystyczny zapach. Ostry i wyrazisty smak zawdzięcza gingerolowi, substancji o chemicznej strukturze podobnej do kapsaicyny (w ostrych paprykach i chili). Podczas gotowania gingerol przekształca się w Zingeron, który jest substancją aromatyczną wykorzystywaną w przemyśle spożywczym i przy produkcji perfum. Stosuje się go do poprawiania smaku dań z owoców morza oraz do odciążenia ciężkich potraw mięsnych z wieprzowiny lub kaczki. Wybitnie nadaje się szczególnie do przyprawiania słodkich potraw, najczęściej pierników i świątecznych słodyczy imbirowych.
Jedna torebka infuzyjna zawiera: korzeń imbiru 30 %, owoc rokitnika 20 %, owoc dzikiej róży, mięta, kwiat hibiskusa, naturalny aromat, korzeń lukrecji, aromat, kwas cytrynowy, liść Maliny i owoc anyżu.
Ma jednak wiele działań ubocznych. U niektórych osób powoduje dolegliwości żołądkowe, pieczenie w żołądku lub kołatanie serca. Dlatego nie jest odpowiedni dla dzieci. Dla kobiet w ciąży zaleca się tylko w ograniczonej ilości. Powinny go unikać również osoby z cukrzycą lub osoby stosujące leki przeciwko nadkwasocie, na serce oraz obniżające krwawienie.
Ten punkt jeszcze nie był omawiany. Jeśli chcesz być pierwszy, kliknij przycisk Dodaj post
Jeśli coś na Ciebie leży, to nie jest tu byle jaki cudowny lek, ale prawdziwa herbata z imbirem i rokitnikiem od czeskiego producenta Apotheke. Łagodna kombinacja kwaśnego rokitnika i delikatnie pikantnego smaku egzotycznego imbiru.
- imbir ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- wspomaga przy nudnościach związanych z ciążą, podróżami i chorobą lokomocyjną
- łagodzi kaszel i chrypkę. Obniża cholesterol, stymuluje krążenie krwi i wspomaga redukcję wagi
- spowalnia rozwój niektórych rodzajów nowotworów.
Imbir lekarski (prawdziwy, pospolity; Zingiber officinale) jest rośliną wieloletnią. Ma kwiaty w kolorze różowym lub żółtym. Korzenie pozyskuje się z kłącza (czasami błędnie podawane jako korzeń). Nie wiadomo, skąd imbir dokładnie pochodzi. Czasami podaje się, że był najpierw uprawiany na południu Chin, skąd przeniknął do Indii. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że w Indiach i Chinach jest stosowany już od ponad trzech tysięcy lat. Z tych obszarów prawdopodobnie dzięki fenickim żeglarzom rozprzestrzenił się do krajów Bliskiego Wschodu i w okolice Morza Śródziemnego. Był znany także w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie, gdzie był stosowany jak dziś – do zup, do mięsa drobiowego lub jako dodatek do potraw z roślin strączkowych. Na kontynent afrykański tę roślinę przywieźli Portugalczycy, a do Ameryki Południowej w XVI wieku sprowadzili Hiszpanie.
Jest niezbędnym składnikiem indyjskiej i chińskiej kuchni. Stosuje się go zarówno w potrawach słodkich, jak i słonych: w pieczywie imbirowym, gulaszach, pieczonym mięsie, ale także w piwie czy Lemoniadzie. Świeży, suszony, gotowany i marynowany działa korzystnie na zdrowie ludzi. W sklepach znany jest w różnych formach przygotowania jako imbir czarny (kłącza nieobrane) i imbir biały (kłącza obrane); w Japonii natomiast stosuje się imbir różowy (marynowane plasterki kłącza).
Najwyraźniejszym składnikiem smakowym jest olejek zawierający substancje aromatyczne, na przykład Zingiberen i małe ilości bisabolenu, które nadają imbirowi charakterystyczny zapach. Ostry i wyrazisty smak zawdzięcza gingerolowi, substancji o chemicznej strukturze podobnej do kapsaicyny (w ostrych paprykach i chili). Podczas gotowania gingerol przekształca się w Zingeron, który jest substancją aromatyczną wykorzystywaną w przemyśle spożywczym i przy produkcji perfum. Stosuje się go do poprawiania smaku dań z owoców morza oraz do odciążenia ciężkich potraw mięsnych z wieprzowiny lub kaczki. Wybitnie nadaje się szczególnie do przyprawiania słodkich potraw, najczęściej pierników i świątecznych słodyczy imbirowych.
Jedna torebka infuzyjna zawiera: korzeń imbiru 30 %, owoc rokitnika 20 %, owoc dzikiej róży, mięta, kwiat hibiskusa, naturalny aromat, korzeń lukrecji, aromat, kwas cytrynowy, liść Maliny i owoc anyżu.
Ma jednak wiele działań ubocznych. U niektórych osób powoduje dolegliwości żołądkowe, pieczenie w żołądku lub kołatanie serca. Dlatego nie jest odpowiedni dla dzieci. Dla kobiet w ciąży zaleca się tylko w ograniczonej ilości. Powinny go unikać również osoby z cukrzycą lub osoby stosujące leki przeciwko nadkwasocie, na serce oraz obniżające krwawienie.


