Natura Skrob ziemniaczany do prania 250 g
| Kod: | 01931 |
| EAN: | 8594006532518 |
| Producent: | Druid CZ s.r.o. |
| Marka: | Škrob přírodní (web) |
![]() | |
Starchowane pranie jest błyszczące i mniej się brudzi.
Skrobia w kuchni
Skrobia to substancja pozyskiwana z roślin. Jest to ostateczny produkt fotosyntezy. Ma postać białego lub żółtego proszku, w zależności od źródła. Do celów spożywczych wykorzystuje się głównie skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą lub ich mieszanki. Nie do pominięcia jest także skrobia pszenna i ryżowa w kuchni.
Nieoczekiwane zastosowanie skrobi
Skrobia jest także wykorzystywana w farmacji, do produkcji klejów i powłok. Klej ze skrobi pszennej w Egipcie produkowano już około 3500 roku p.n.e. W Europie ta substancja była szeroko wykorzystywana do produkcji pudrów i zasypków. Mało kto by jednak przypuszczał, że skrobia znajduje się także w mieszance do produkcji opon, a z tworzywa skrobiowego produkuje się podkładkę pod nagrywającą część CD.
Skrobia ziemniaczana
Znana jest przede wszystkim pod nazwą solamyl, a większość z nas wykorzystuje ją do przygotowania ciast, tortów i drobnego pieczywa. Czy wiedzieliście jednak, że solamyl może zagęszczać potrawy? Wykorzystują to zwłaszcza osoby cierpiące na celiakię - skrobia ziemniaczana bowiem w przeciwieństwie do mąki nie zawiera glutenu. Dodatkowo skrobia nie barwi potrawy, jeśli dobrze ją podgotujecie, sos pozostanie klarowny. Tę właściwość docenicie przy przygotowywaniu zup, wywarów i egzotycznych sosów. Skrobia ziemniaczana ma jeszcze jedną zaletę, nadaje potrawom szczególny, delikatny smak. Nie bójcie się więc eksperymentować i częściej używajcie skrobi ziemniaczanej w kuchni.
Skład skrobi ziemniaczanej
Skrobia ziemniaczana składa się w 80% z węglowodanów, a resztę zajmują białka i tłuszcze.
Wykorzystywanie skrobi
Aby firmy mogły obniżyć ceny niektórych swoich produktów spożywczych i sprzedać ich jak najwięcej, często nadużywają skrobi ziemniaczanej jako dodatku. Skrobia ziemniaczana jest dodawana do kiełbas, salami, a nawet do niektórych Jogurtów. Producenci są zobowiązani do podawania na etykiecie składu produktów spożywczych, ale w przypadku produktów luzem, na przykład wędlin, nie da się ustalić składu produktu. Jeśli pragniecie najwyższej jakości, lepiej dopłaćcie.
Przepis na 1 litr
Jedną pełną łyżkę stołową skrobi ziemniaczanej rozpuszczamy w ćwierć litra zimnej wody. Pozostałą wodę - 3/4 litra - doprowadzamy do wrzenia i przy ciągłym mieszaniu wlewamy powoli rozmieszaną skrobię. Po powstaniu bąbelków gotujemy jeszcze przez dwie minuty.
Na jeden litr wody bierzemy łyżkę stołową skrobi ziemniaczanej. Na kuchence stawiamy większy garnek z wodą i zanim woda zacznie wrzeć, rozpuszczamy odmierzoną skrobię w odrobinie zimnej wody i do wrzącej wody powoli wlewamy przy ciągłym mieszaniu. Gdy na powierzchni pojawi się bąbelek, zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną skrobię przecedzamy do ciepłej wody i najpierw skrobiemy białe pranie, a potem kolorowe.
Ten punkt jeszcze nie był omawiany. Jeśli chcesz być pierwszy, kliknij przycisk Dodaj post
Starchowane pranie jest błyszczące i mniej się brudzi.
Skrobia w kuchni
Skrobia to substancja pozyskiwana z roślin. Jest to ostateczny produkt fotosyntezy. Ma postać białego lub żółtego proszku, w zależności od źródła. Do celów spożywczych wykorzystuje się głównie skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą lub ich mieszanki. Nie do pominięcia jest także skrobia pszenna i ryżowa w kuchni.
Nieoczekiwane zastosowanie skrobi
Skrobia jest także wykorzystywana w farmacji, do produkcji klejów i powłok. Klej ze skrobi pszennej w Egipcie produkowano już około 3500 roku p.n.e. W Europie ta substancja była szeroko wykorzystywana do produkcji pudrów i zasypków. Mało kto by jednak przypuszczał, że skrobia znajduje się także w mieszance do produkcji opon, a z tworzywa skrobiowego produkuje się podkładkę pod nagrywającą część CD.
Skrobia ziemniaczana
Znana jest przede wszystkim pod nazwą solamyl, a większość z nas wykorzystuje ją do przygotowania ciast, tortów i drobnego pieczywa. Czy wiedzieliście jednak, że solamyl może zagęszczać potrawy? Wykorzystują to zwłaszcza osoby cierpiące na celiakię - skrobia ziemniaczana bowiem w przeciwieństwie do mąki nie zawiera glutenu. Dodatkowo skrobia nie barwi potrawy, jeśli dobrze ją podgotujecie, sos pozostanie klarowny. Tę właściwość docenicie przy przygotowywaniu zup, wywarów i egzotycznych sosów. Skrobia ziemniaczana ma jeszcze jedną zaletę, nadaje potrawom szczególny, delikatny smak. Nie bójcie się więc eksperymentować i częściej używajcie skrobi ziemniaczanej w kuchni.
Skład skrobi ziemniaczanej
Skrobia ziemniaczana składa się w 80% z węglowodanów, a resztę zajmują białka i tłuszcze.
Wykorzystywanie skrobi
Aby firmy mogły obniżyć ceny niektórych swoich produktów spożywczych i sprzedać ich jak najwięcej, często nadużywają skrobi ziemniaczanej jako dodatku. Skrobia ziemniaczana jest dodawana do kiełbas, salami, a nawet do niektórych Jogurtów. Producenci są zobowiązani do podawania na etykiecie składu produktów spożywczych, ale w przypadku produktów luzem, na przykład wędlin, nie da się ustalić składu produktu. Jeśli pragniecie najwyższej jakości, lepiej dopłaćcie.
Przepis na 1 litr
Jedną pełną łyżkę stołową skrobi ziemniaczanej rozpuszczamy w ćwierć litra zimnej wody. Pozostałą wodę - 3/4 litra - doprowadzamy do wrzenia i przy ciągłym mieszaniu wlewamy powoli rozmieszaną skrobię. Po powstaniu bąbelków gotujemy jeszcze przez dwie minuty.
Na jeden litr wody bierzemy łyżkę stołową skrobi ziemniaczanej. Na kuchence stawiamy większy garnek z wodą i zanim woda zacznie wrzeć, rozpuszczamy odmierzoną skrobię w odrobinie zimnej wody i do wrzącej wody powoli wlewamy przy ciągłym mieszaniu. Gdy na powierzchni pojawi się bąbelek, zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną skrobię przecedzamy do ciepłej wody i najpierw skrobiemy białe pranie, a potem kolorowe.













